2021. nov 01.

A jakuza, a dzsigoló, és a huligán. Pucér háromhengeresek a szorítóban.

írta: Misi Mágus
A jakuza, a dzsigoló, és a huligán. Pucér háromhengeresek a szorítóban.

Yamaha MT 09 SP, MV Agusta Dragster 800 RR SCS, Triumph Street Triple 765 RS.

A Triászok. Egy japán bűnöző, egy olasz dzsigoló, és egy angol focihuligán, akár egy Rejtő könyv is kezdődhetne így. Az MT 09, japán sötétebbik oldala, ilyen bevert pofával nem is csoda. A Dragster RR-ben nemesi vér folyik, de a stiletto jobban illik hozzá, mint a sétapálca. Na és a Street RS? Hát ő sem egy született gentleman, hanem a vagány brit, kigyúrva, tetkókkal. A japó, a digó és az ánglius. Csupa érdekes egyéniség, unatkozni egyikkel sem fogsz, azt garantálhatom.

3_motor.jpg

 9 henger, 384 lóerő, több mint 16 000 000 forintnyi érték.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 A 700 és 900 ccm közötti háromhengeres nakedek mára már népszerűbbek, mint nagyobb sornégyes társaik. Régen mindannyian négyhengeres motorral készültek, ám mostanra már teljesen kihalófélben van ez a blokktípus, a Suzuki GSX-S 750 egyedül képviseli a sornégyes középkategóriát. A Honda CB 650 R kisebb, a Kawasaki Z 900 meg nagyobb, hiszen az hajszál híján ezres, tehát nem egy súlycsoportok alanyainkkal. Ez a három motor sokban hasonlít egymásra, mégis mindegyik külön egyéniség, összetéveszthetetlenül hozzák a márkákról kialakult arculatot.

Szerettem volna összehozni egy igazi hármas tesztet (három motor, három pilóta, mindenki megy mindenkiével, majd véleményez), de nem sikerült összeegyeztetni. Így enyém marad a megtisztelő feladat, hogy mindhárom motorról egyedül nyilatkozzak. A Yamaha a sajátom, de -anyám életére esküszöm-, nem leszek részrehajló. Az általam készített -és erre az alkalomra kibővített- ponttáblázat alapján fogok dolgozni, a végén meglátjuk melyik motor kapja a legtöbbet, az lesz a Bajnok! Kezdjünk.

Yamaha MT 09 SP, 2021-es modell. A jakuza.

Az MT 09-et 2021-re teljesen megújították. Gyakorlatilag minden új, nem ráncfelvarrták, kicserélték az egész motort. A régi sem volt rossz, de az új még jobb lett. Nézzük a számokat: 890 ccm, 119 le, 93 Nm, 189 kg, minden folyadékkal feltöltve, az SP alapára 4 100 000 forint. Ezen a motoron van bőven extra, háromrészes tankpad készlet, USB aljzat, hűtővédő, hátsó csomagtartó keret, blokkvédők, rövidebb rendszámtartó, és a még meg sem érkezett kisplexi, összesen több mint 300 000 forinttal dobták meg az árát. Az SP változat gyárilag extrásabb a "mezei" három és félmilliós MT 09-nél, olyan finomságokat tettek rá, mint a külső kerékkel állítható Öhlins hátsó rugóstag, a klikkhuszároknak egy teljesen személyre szabható, KYB fordított első villa, ami csodás arany színben pompázik. A fekete-kék-ezüst szín is SP sajátosság, éppúgy mint a tempomat (!!!), a spéci huzatú nyereg, a feketére festett kormány és karok, a kivi (kawa) zöld féktartályok, valamint a polírozott hátsó lengővilla. 

img_2587_2.JPG

Ezekkel az adottságokkal már messziről látszik, hogy ez a Special verzió.

A fékek elől négydugattyús radiális, hátul egydugós Nissin nyergeket kaptak, 298 mm-es tárcsákkal, szépen teszik a dolgukat, de ennyi, ódákat nem tudok zengeni róluk. A prémium futómű, a Bridgstone Hypersport gumikkal olyan kanyarodási képességekkel ruházza fel a 09-et, hogy a majrécsík eltüntetése gyerekjáték. A motor nagyon erősnek érződik, és az is, minden fordulatszámnál van benne kakaó. Idénre már oda-vissza gyorsváltót kapott, hibátlanul dolgozik, viszont csodák nincsenek, kell neki a pörgetés, lassú menetben inkább használom a kuplungot. Reszelős hangja van a dobot nélkülöző kipufogónak, nem szép, de legalább így nincs "józsaru-rosszzsaru" oldala a motornak. 

img_2471.JPG

Próbálnám nagyítani, de nem megy...

Mindenféle elektronikus segédlettel ellátták, az egyszem automata index kivételével. Van neki 6 tengelyes IMU-ja (bármit is jelentsen ez), négy menetprogram, mindenféle gátlók (egykerekezés, kipörgés, blokkolás), és mindezekhez egy miniatűr műszerfal, ami annyira pici (3,5 coll), hogy azt hiszem a lányom Nintendója volt ekkora,  1990-ben. A lámpák ledesek, az indexek is, viszont a rendszám világításba betettek egy izzót. Hihetetlen. Mindegy, az új rendszámtartó szetthez járt egy ledes lámpa is, tehát már nincs izzó a motoron. Az első lámpát mikor megláttam a képeken, azt hittem ez még a kamuflázs, majd kiderült, hogy nem, ez a végleges. Hát randa is, meg a fénye sem egy csoda, de hosszú lesz a tél, talán szembejön egy szebb cseredarab. Az összeszerelési minőség is messze van a japán precizitástól, ennyi kábelkötözőt és bandázsszalagot még sosem láttam széria motoron. Esetleg olasz autón, de hát ezt nem Itáliában, hanem Ivatában rakták össze.

lampa.jpg

Erre nincs mentség, ahogy a duda elhelyezésére sem.

Úgy néz ki ahogy, ezt a motort nem a szépsége adja el. Hanem az, amikor felülök rá, az ülése kényelmes, a kormány is, a lábtartó is, rögtön elfelejtem minden hülyeségét. Jó vele motorozni, mindent úgy csinál, ahogy gondolom. De tényleg, még akarnom se kell, szinte leköveti a gondolataimat. Tökéletes a balansza, a kis súly áldás a kanyarokban, az erős blokk a szuper futóművel remek társsá tette a kétezer kilométeres Balkán túrán. A fogyasztás 4,7 l/100 km, ezt sem érheti kritika. A tank lehetne nagyobb (14 liter), a szintmérő pedig pontosabb. A végrehajtott módosításokkal remek túraképességei lettek, gond nélkül lehet hosszú útra indulni vele. Nincs zsibbasztó rezonancia, nincs semmi, ami az egész napos kanyarvadászatot megzavarná. A négy menetmódból mindet kipróbáltam, a 4-es esőben, az 1-es szerpentinen, a 2-es az összes többi szituációban domborított, a 3-as meg nem is kéne bele. Jók ezek a védelmek, ha nem lennének, könnyű lenne pofára esni vele. Én még tudok "analóg" motorozni, mégis örülök az elektromos aszisztenseknek. 

img_1982.JPG

                                                         Pontozás.

Design, külalak, amit látsz: semmiképpen nem szép, de -főleg a színek miatt-, jó ránézni, vonzza a szemet. Az arany futóműelemek nagyon mutatósak, és a kerekek színe is rendben van, nálam az lopja el a showt. Kell neki a távolság, akkor nem látjuk a laposvas fékpedált, meg a gagyi műszerfalat: 6 pont.

Motor, váltó, amitől megy: ez erős alkotó elem, rohadt jó a blokk. Erős alul, erős felül, erős mindenhol. Megy mint a meszes, jól szól, nem rezeg, keveset eszik, és az utóbbi idők legjobb (gyors) váltóját kapta, nem tudok mibe belekötni, ez bizony 10 pont.

Futómű és fék komponensek, amin gurul: az elektromos futóműállításon innen, biztos van ennél jobb is, de ahhoz pálya és pályaversenyző kell, hogy ezt megérezze. Az én tudásomat 100%-ban kiszolgálja, nincs szükségem többre-jobbra. A fék szintén zenész, de ott érzem a különbséget a versenytársak javára, -talán nagyobb tárcsák kellenének előre-, jó, de lehetne harapósabb. 9 pont.

Elektromos segédek, ami megvéd ha hülye vagy: minden van, csak az indexet nem veszi vissza. Tudom, ez az én nyomorom, mégis nagyon hiányzik, mert feledékeny vagyok. Amúgy mindent fasza, csak a kijelző csumpi, 8 pont.

Kényelem, amikor ráülsz: ez is jó, motorozáshoz nagyon kényelmes. Pontosan az én testemre szabták, mindene jó helyen van, még a tükrök is. A tempomatot imádtam hosszú úton. Talán az ülés az egyetlen, ami lehetne jobb, van gyári komfortülés, meg kell próbálnom. Ez se rossz, csak lehetne jobb, 9 pont.

Használhatóság, amikor elindulsz: én nakeddel túrázom. Tudom, hülye vagyok, de akkor is így van. Ráadásul szeretem a hosszú, többezer kilométeres túrákat, szempont nálam, hogy alkalmas-e erre egy motor. Ez igen, kellett rajta dolgozni, de sikerült megcsinálni, és még csak csúnyább sem lett. Emellett remek városi huligán motor, úgy mész a sorok között, mint a nyíl. Aggtelek egy kis Mátrával fűszerezve?  Bármikor, sima ügy. A plexit várom nagyon, mivel az hiányzik, 9 pont.

Kéne faktor, ha elmész megvenni: nem olcsó. Igazán persze nem is drága, hiszen amikor fél milla egy prémium telefon, akkor nyolc teló áráért kapsz egy vagány motort. Hogy kinek mi éri meg, és mennyiből kell gazdálkodni, az másik kérdés. Én megvettem, és nem vagyok bánatos, megéri az árát. Ne feledd, van ebből hat kilóval olcsóbb, kevésbé felszerelt változat is. Viszont sokat kellett várnom rá, ez bizony levonással jár, 9 pont.

Összesen: Yamaha MT 09 SP, 2021: 60 pont.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

3_kerek.jpg

Kerekek, fékek, futóművek. A színekkel a Yamaha játszik a legjobban.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

MV Agusta Dragster 800 RR SCS, 2020. A dzsigoló.

Ha valaki, az olaszok tudják mi az a szépség. Ők még egy frigót is úgy megdizájnolnak, hogy csábítóan szép lesz. Az autókról nem is beszélve, szerintem nincs olyan férfi, aki ne vágyna egy Ferrarira vagy Alfára. És akkor a motorok. Az MV Agustának pusztán a logójában több szépség van, mint sok komplett motorban. Nem elég, hogy annak idején Agostinivel tönkre verték a világbajnokságot, még a pilóta is jóképű volt. Ilyen hátszéllel szál be a Dragster RR a versenybe.

img_2532_1.JPG

Bele tudsz kötni valamibe? Én a rendszámtartóba.

Csak a rend kedvéért! A teszt idején még nem állt rendelkezésre Dragster RR-ből a friss modell. Mostanra a szalonban áll, és többek között a kritizált műszerfalat is lecserélték egy nagyobb TFT-re. 

dragster_4.jpg

Új színek, még szebb kipufogó, nagy színes kijelző, tempomat. A többi infóért menj be egy szalonba.

Nézzük a számokat: 798 ccm, 140 le, 86 Nm 168 kg. Ez ugyan száraz súly, ha mindennel feltöltjük biztosan több lesz mint 190 kiló, persze az is szép adat. Az ára 7 700 000180 000 regadó. Nem semmi, de van "mezei" Dragster Rosso 5 500 000 + regadóéert. Az sem aprópénz, de ha erre a műalkotásra vágysz, bizony mélyen zsebbe kell nyúlni. A tesztalany a gazdagon felszerelt RR változat, és ne feledkezzünk meg a spéci automata kuplungról, az SCS-ről, ami mindjárt 380 ezerrel dobja mag az árat. Ez egy olyan szerkezet, ami nélkülözhetővé teszi a kuplungkar használatát. Van kuplung, csak nem kell használni, megcsinálja helyettünk az automatika.

img_2514.JPG

Minden porcikája izgalmas. A kuplung átlátszó fedele extra, 175 000 ft. 

Bármit nézel rajta, az ki van találva. Jó cuccokból rakták össze, mégis, az igazán drága dolgokat az 1000 RR kapja. Minőségi a Marzocchi első villa, vagy a ZF hátsó rugóstag, de van az MV gyárban ennél sokkal felsőbb polc is. A fékeket a Brembo szállítja, majdnem leharaptam a nyelvem, mikor óvatlanul először belemarkoltam. Kell a jó fék, mert olyat megy, hogy sok 1000-esnek kifújja az orrát. A kuplung nélküli indulás különlegessé teszi, de magamnak nem rendelném meg az SCS-t, hiszen tökéletes gyorsváltóval szerelik. A küllős kerék Dragster specialitás, olyan művészi kerékaggyal, amit kitennék a kandallópárkányra, szobadísznek. A kipufogó nemcsak dögös, de jól is szól, a lámpákba se tudok belekötni, hacsak nem a H 7-es izzókkal szerelt fényszóróba. (az új már ledes)

Viszont sokkal jobb volt nézegetni, mint motorozni vele, az én testemnek túl kényelmetlen. A lapos, széles kormány szinte kifeszít, szar úton pedig a rugózás is kőkemény. Márpedig itthon több a rossz út, mint a jó. Ha találsz, ott egy másik arcát mutatja meg, megalázó magabiztossággal fordul, dacára a 200-as hátsó guminak, ami szintén a Dragster specialitása. Úgy indul meg, mintha nem lenne holnap, brutálisan erős a motor. A 140 lóerő érezhető minden üzemmódban, egyedül a Rain nyirbálja meg a teljesítményt. A gyorsuláshoz illik a hangja is, fémesen szól, mintha nem lenne benne elég olaj -de van-, ez is a feeling része, a mérnök direkt ilyenre tervezte. Az előzés egy laza csukló mozdulat, a gyorsváltóval pedig klasszul lehet zongorázni a fokozatokon, visszaváltáskor néha még meg is ropogtatja a kipufogót. 

img_2487.JPG

A nappali menetfény állítható, a fényszóró izzós, kár érte.

Blokkolás és kipörgés gátló van, meg 4 féle üzemmód, amiből az egyiket testre szabhatjuk. A műszerfal a gyenge pont, jó formájú de kicsi, régimódi lcd, még benzinszintmérő sem jutott rá. Tankolni a trip 1 alapján érdemes, én a két nap alatt kétszer vettem benzint, nem vártam meg míg felvillan "tankolj most" lámpa. Az alatta lévő három karéjban vannak a visszajelzők, ugyan még fent volt a gyári védő fólia, de szinte semmit nem lehetett látni belőlük. Persze mondhatjuk azt is, hogy inkább az utat figyelje a pilóta.

img_2518_2.JPG

Van kormány lengés csillapító, ennél szebben még nem láttam felszerelve egy motoron se.

A nekem fontos, túra alkalmassága nulla, ha muszáj vele messzebbre menni, vagy hátizsák, vagy valamilyen gyári szíjas tanktáska jöhet szóba, mert a tank műanyag. Egy hajlékonyabb testű biker lehet, hogy tankolástól tankolásig kibírja rajta, de ez nem életszerű. Igazából a rövid, jóminőségű szerpentinek motorja, városban sem jó vele jaszkarizni, a kormány végére tett tükrök miatt. Ez egy épített motor, csak sokkal szebb és jobb, mint mondjuk egy OCC építés. Tükrözi ezt az ára is, jómódú ínyenceknek készül, és a kiegészítők listája végtelen.

                                                      Pontozás:

Design, külalak, amit látsz: nagyon szép, ezen nincs mit vitázni. Minden pocikája rendben van, én csak a kerék mögötti rendszámtartót nem szeretem (máson sem!!), emiatt 9 pont.

Motor-váltó, amitől megy: remekmű! 140 lóerőt úgy ráz ki a három hengerből, hogy közben meg sem izzad. Mégcsak nem is liheg. Ilyet senki más nem tud. Szuper gyorsváltóval, bónuszként az SCS kuplunggal, csak 10 pont lehet.

Futómű és fék komponensek, amin gurul: Marzocchi, Brembo, Pirelli. Csupa jólcsengő olasz márkanév. A futóművek atomstabilak, egyben ez a hibájuk is, a Szentendrei út felér egy kínzással, utána mehetsz a csontkovácshoz. Csak kifogástalan aszfalton élvezhető, ott viszont nagyon. Az első fék istenkirály, a hátsó pedig kell a rögzítőfék miatt, nem számottevő a hatása. 8 pont.

Elektromos segítség, ami megvéd ha hülye vagy: van négy menetprogram, blokkolás és kipörgés gátló, fokozatjelző, digitális műszerfal, öt éve ez még a csúcs volt, de most már nem. Oké, hogy az új már tudja, ez viszont már 2020-ban is elavultnak számított, 6 pont.

Kényelem, mikor ráülsz: ez bizony nem a kényelmesek motorja. Kifeszít mint egy vitorlát, és a sebesség növelésével ez fokozódik. Nagy tempót azért nem lehet menni vele, mert leszakítja a karod. Vagy a motorozáson kívül a másik hobby, a body building legyen, és főleg karokra gyúrj. Kemény ülés, kemény futómű, kemény ítélet: 5 pont.

Használhatóság, amikor elindulsz: ez egy Cafe Racer. Két presszó között, -ha mondjuk az egyik Egerben, a másik Lillafüreden van-, tökéletes társ. Nem túra, nem pálya, nem mindenes motor, inkább a "kell egy ilyen -is" kategória. Mlért legyen mindennek értelme? 6 pont.

Kéne faktor, mikor elmész megvenni: ez egy drága motor, inkább befektetés, mint közlekedési eszköz. Egy Ferrari is az. Biztosan nem azon gondolkodsz majd a szalonban, hogy ezt, vagy egy Suzuki SV-t vegyél, 2,5 milláért. Különlegesség ínyenceknek, ezt tükrözi az árcédula is, nem meglepő. 8 pont.

Összesen: MV Agusta Dragster 800 RR SCS, 2020: 52 pont.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

3_tank_1.jpg

   Dragster RR                                     Street RS                            MT 09 SP

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Triumph Street Triple 765 RS, 2021. A focihuligán.

A Streetnek könnyű dolga van, már minden tesztelő az egekbe magasztalta, egy mérce. A Triumph már akkor tolta a háromhengeres blokkot, amikor az MV még javában sornégyessel gyártotta a Brutale 750-et, a Yamaha pedig az FZ 800-at. Én is rettentő kíváncsi voltam rá, főleg úgy, hogy már megvolt az MT 09 a teszt idején. Vajon tényleg annyira jó, és megsavanyodik a szőlő a számban, avagy nem eszik azt a kását annyira forrón? Nézzük.

img_1701_1.JPG

Ebben a környezetben látszik igazán, mennyire hiányoznak a színek a motorról.

Kezdjük nála is a számokkal. 765-ccm, 123 le, 79 Nm, és -dobpergés-  166-kg. Elképesztően alacsony szám, még akkor is, ha ez száraz súly. Ha beleöntjük a folyadékokat meglesz a 190 kiló, és akkor már pariban van a másik két versenyzővel. Az ára 4 490 000 ft, de itt is van budget változat, a "csumpi" 3 millától indul. Az RS a csúcs, visszafelé menve R és S változatokból lehet választani. A tesztmotorban minden létező elektromos extra benne van, 5 menetprogram, mindenféle gátlók, nagy színes TFT műszerfal, és-és (nagylevegő) automata index!!! És nem csak automata, de még menüben konfigurálható is. És még, markolatfűtés is jár az RS-hez, meg természetesen oda-vissza gyorsváltó. Ezt ebben a kategóriában senki nem tudja űberelni, mondhatjuk, hogy hiánytalan a felszerelés. Az egyetlen negatívum: túl kicsi némelyik karakter, nekem olvasó szemüveg kellett a konfiguráláshoz.

img_1712_1.JPG

Mindent (is) tud. Ez a műszerfalak Chuck Norris-a.

Szépnek nem nevezném az RS-t, és ezen a tesztmotor unalmas színe csak rontott. Érdekes arányai vannak, lapos, keskeny, alacsony, plusz a két lógó "csöcslámpa", nem kellett sokat agyalnom, hogy belelássam ezt:

nagy_mell_2_1.jpg

A szürke több árnyalata. Ha valaki netán észreveszi, a fényszórók izzósak.

Az üléspozíció inkább sportos mint kényelmes, a másik két tesztmotor között helyezkedik el. Igazán hosszú túrára nem indulnék vele, habár a saját szememmel láttam már ilyet Albániában, szóval nem lehetetlen küldetés. Egy Aggteleki gurulás vállalható vele, de Bajna-Héreg inkább. Próbáltam fogást találni rajta, nehéz, baromi jó kanyarvadász. Az egyetlen légy a levesben a gyorsváltó volt, Sport módban felfelé egy ezreddel nagyobb szünetet szakított a gyújtáson mint ami jólesik, de Track-ben már nem. A futómű remek, szintén a két másik között van, keményebb az SP-nél, puhább az RR-nél. A fékek ezen a legjobbak a hármasból, az RR-hez hasonlóan Brembo nyergeket kapott, csak itt a hátsó is jó. Hátra Öhlins rugóstagot szereltek, de az SP állító kereke nélkül, előre pedig Showa telókat, aki szereti baszkurálni a beállítást, ezen kiélheti magát. A gumikat a Pirelli adja, azokkal sincs baj.

img_1735_1.JPG

A Triumph logót sokfelé elhelyezik, de sosem túlzó.

A motor indításakor beköszön a műszerfal, ráadásul a napszaknak megfelelően, beszarás. Pöccre indul, már mehetünk is. Nagyon megy. Nem olyan radikálisan gyorsul mint az RR, de érzetre jobban mint az SP. Úgy húzza a belét, mint a mérgezett egér, meglepő a gyorsulás. A hangja is jó, pedig ez a leghalkabb a hármasból, nagy fordulaton remek szívás zajt produkál. Kell a fordulatszám neki, nem izomból megy, nagy tempónál, hosszú távon, ez idegesítő lehet. Nem rezeg, nem ráz, csak megy. Fent már elfogy az ereje, de odáig inkább csak kíváncsiságból pörgettem, utcán ez nem életszerű. Ennek is kell a jó aszfalt, a pozitív bordákat nem szereti. Könnyű jobbra-balra borítgatni, nem jön zavarba a váltott kanyaroktól. A műszerfal szépen kiírja mennyit mehetünk még tankolásig, nincs mese, ez a bringa kapta a legjobb elektronikát. Mondjuk tempomat nincs, vagy csak nem találtam. A kormányvég tükrökben meglepően jó a hátra látás, de én nem rajongok értük.

Viszont a motor fazonja nem tetszik, nem tudok megbarátkozni vele, a lámpa túl mélyre lóg, a tank túl keskeny, a kormány meg lapos, az arányok nem stimmelnek. Szerintem, a Street inkább az alacsonyabb pilóták motorja, 170 centivel ezek a méretek mást mutathatnak. Az egész motornak amolyan lapos kiállása van. Viszont ennek a legjobb az összeszerelési minősége, egyedül a gyújtáskapcsoló kábeleit lehetett volna szebben megoldani.

img_1707.JPG

A lámpa nem fordul a kormánnyal. Így, jobbra kitekerve, nagyon szarul néz ki ez a rész.

Értékarányosan ez a legjobb vétel, a legtöbbet itt kapjuk a pénzünkért, gyakorlatilag 4,5 millióért mindent adnak, ami ma elektronikus felszerelésként kapható, de a hardver is rendben van. Persze az extra lista a Triumph-nál is hosszú, pár százezret még simán rádobhatunk néhány kiegészítőre. 

                                                     Pontozás:

Design, külalak, amit a szem lát: nem szép. Mondjuk Tom Hardy sem, mégis szeretjük. Remek részletek, furcsa arányok, unalmas színek. Nekem oldalról a legfurcsább, a mélyre lógó fényszóróival. Közben a lengővilla egy remekmű. 6 pont.

Motor-váltó, amitől megy: ezen nehéz fogást találni, nem is tudok, 10 pont.

Fék és futómű komponensek, amin gurul: ezt sem nagyon tudom fikázni, mindene rendben van. A fék elől hátul remek, csupa márkás cucc, de a rugózás lehetne komfortosabb. 9 pont.

Elektromos segítség, ami megvéd, ha hülye vagy: hiánytalan, mindene van, plusz markolatfűtés, plusz automata index. Jó nagy kijelző, ugyan néhol nehezen olvasható kicsi számokkal. Ettől függetlenül jár a 10 pont.

Kényelem, milyen mikor ráülsz: nekem nem volt kényelmes. Tennék rá magasabb kormányt, meg "rendes" tükröket, nem szeretem a kormány végére szerelteket. Nem radikális, de az én testemnek messze az ideálistól. 7 pont.

Használhatóság, mikor elindulsz: a városi bujkálást rontják a kormányvég tükrök, a hosszú túrát pedig a sportos pozíció. Ettől függetlenül nem lehetetlen küldetés egyik sem, remek hátizsákokat árulnak a szalonban, de akár táskák is kaphatók. Testalkat és korfüggő, ki mit mer vállalni vele. A tökéletes vadászterület viszont a Mátra, vagy a Mecsek. 7 pont.

Kéne faktor, mikor ott vagy a boltban: a legjobb ár érték arány, a teljes szegmensben. 3 milliótól indul, 3 féle változat kapható, ha mélyen a zsebedbe nyúlsz, mindent megkapsz. Olyan extrákat is, amit csak a KTM a BMW vagy a Ducati tesz a sokkal nagyobb és drágább modelljeire plusz pénzért. 10 pont.

Összesen: Triumph Street Triple 765 RS, 2021 : 59 pont.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tehát a főbb számok még egyszer:

Yamaha MT 09 SP, 2021. 119 le, 189 kg, 4 100 000 + extrák. A legszínesebb. 60 pont.

MV Agusta Dragster 800 RR SCS, 2020. 140 le, 169 kg, 7 700 000+regadó+extrák. A legszebb. 52 pont.

Triumph Street Triple 765 RS, 2021. 123 le, 166 kg, 4 490 000. A legjobb vétel. 59 pont.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezt a hármas tesztet -egy ponttal- a Yamaha nyerte, ő lett a Bajnok, viszont a maga módján mindegyik kiváló motor. A radikális Dragster lemaradt, de szerencsésebb lett volna, ha egy 2021-es Brutale RR állt volna ki a másik kettő ellen, merthogy az, az MV "normál" naked bike-ja, akkor nem biztos, hogy ez a sorrend alakul ki. Talán jövőre összejön?? Hogy Te, kedves olvasó melyiket választod, csak rajtad áll. Állíts fel egy sorrendet, hogy mi a legfontosabb szempont. És ne feledd, ezeken kívül még rengeteg motor áll a szalonokban, most a hengerszám, és a hengerűrtartalom volt a közös pont, ennél a tesztnél. És még valami. Ha nem vagy 100%-ban az ikertestvérem, lehet hogy neked más eredmény születne!!!!!!!

Mindenkit hazavárnak, sziasztok: a Mágus.

 

img_2561.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

index blog.hu totalbike blog.hu címlap MV Agusta mv agusta dragster 800 rr yamaha mt 09 sp 2021 triumph street triple r