2019. jún 23.

Tapasztalatok az Útról, hogy Neked könnyebb legyen.

írta: Misi Mágus
Tapasztalatok az Útról, hogy Neked könnyebb legyen.

Pár szó a technikai dolgokról, és sok köszönöm.

A túra utolsó, helyett utolsó előtti napján. Kényszer pihenő van Szlovéniában, Mutában, Izidornál, A Fogadósnál. Ő szárítja a ruháimat, én próbálom hősugárzózni a csizmát, kesztyűt, sisakot, miközben zuhog az eső odakint. Holnapra talán kisüt a nap, és hazamegyek...
Nagyon tanulságos volt az eddig megtett bő 7000 km. Sok kérdésre megvan a válasz. Az út előtt nem tudtam ám pontosan mekkora fába is vágom a fejszém. Mint kiderült jó nagyba...
img_e6135.JPG
Fisterra, a "világ", és az El Camino hivatalos vége.
Induláskor már 61 éves múltam, a túrát egy Honda CB 1000 R naked bike-al csináltam végig, egyedül, igazi nyelvtudás nélkül. Mivel kos jegyű vagyok, nem hagytam magam eltántorítani, az előre eltervezett forgatókönyvtől, a huhogókat pedig figyelmen kívül hagytam. (hülye vagy, a korod, a motorod, egyedül, visszafordulsz majd, stb...)
Kezdjük velem a sort. Nem voltam szar fizikai állapotban, de az Út előtt fél évig jártam heti kétszer konditerembe, személyi edzőhöz. Plusz heti 6 alkalommal reggel, otthon, 20 perces mini edzéseket tartottam. Meg is lett az eredménye, a túra során semmilyen fizikai problémám nem volt, sokkal jobban bírtam mint vártam, köszönet Nikinek, az edzőmnek.
Viszont lelkileg nagyon nehéz volt, ennyi ideig nem beszélni magyarul folyékonyan szemtől szembe valakivel. Mert az egész út során egyetlen magyarral sem találkoztam. Egyetleneggyelsem!!!!
img_e6155.JPG
Egyedül a "világ végén".
A motorom. Három dolog hiányzott az út során, de az nagyon. 
1., érintőképernyő kompatibilis kesztyű!!!! Ne kövessétek el ezt a hibát mint én. Minden alkalommal meg kellett állnom, kesztyű le, és néha elég volt egy érintés. Első dolgom lesz beszerezni egyet. 
2., fokozatjelző. Kb 6 milliószor akartam 6.-ba tenni, de már ott volt. És most már azt is tudom hová kell tenni, hogy a tanktáska ne takarja.
3., egy kényelmesebb ülés. Az enyém már alakított, de a bőr meggyűrődik pont a combtő alatt, és ez a gyűrődés belevág a húsomba. Nem esett jól...
Ezeken kívül az elvégzett átalakítások remekül beváltak. A RAM Mount telefon tartó tökéletesen tudta a dolgát. A felszerelt vízálló usb aljzat jó helyre került. A kormány kiemelő sokat segített a kényelmesebb hát pozíciónak. Az általam tervezett és elkészített csomagtartó platni, már bizonyított tavaly, de most kiegészítettem egy rögzítő horgonnyal, ahová a spanifereket és a pókokat lehetett kényelmesen beakasztani. A tükör szélesítők már régóta jól szolgálnak, a plexi pedig, inkább a tanktáskát védi a széltől, mint engem.
Az út előtt újként felszerelt Michelin Road 5 gumik, gyakorlatilag újszerűek, semmi rossz tapasztalatom nincs, csak ajánlani tudom! De hozzá kell tennem, hogy jobbnak sem éreztem, mint az eddig használt Conti Roadattack. Friss olajcserével indultam, Motul 8100 10w40 került bele. Tegnap ellenőriztem, a szint tökéletes. De azonnal kap frisset, ha hazaértem.
A ruhák. A legnagyobb csalódást a Shoxnál vásárolt Sixgear Askim vízálló, szélálló kesztyű okozta. Se a vizet, se a hideget nem tartja kint, egyetlen ruppót sem ér. A másik kesztyűm is Shox termék, azt meg imádom. A Spyke kabát sokadjára van velem, kb 25000 km lehet benne. Ha lehetne kapni, ugyanezt venném. De nem lehet...
A Spidi farmer is "régi motoros", az úgy jó ahogy van. A csizmám Alpinstars SMX-6 V2 Gore Tex, már három éve nyúzom, de bírja. A legtovább Ő maradt száraz, de aztán  előbb a balos, majd a jobbos is feladta. Az esőruha Arlen Ness, 2-3 órát bír, de aztán feladja. Hozzáteszem, olyan esőben mint tegnap, még soha sem motoroztam.
A Shoei GT Air sisakból már a másodikat használom, de ez az utolsó. Nem tudom milyen lesz a következő, de nem ilyen. A legnagyobb hibája (mint szinte mindnek), hogy bal oldalon van a plexi nyitó pöcök. Sokszor volt olyan, hogy behúzott kuplunggal álltam a lámpánál, és jobb kézzel kaparásztam a nyitó pöcköt, de ilyenkor torzul a plexi, nem nyílik simán. Az arcpárnából ki kellett szednem szivacsot, mert annyira hozzányomta az arcomat a fogaimhoz, hogy egyszer beleharaptam az orcámba.(szóval belűl, na) A csatja pont a gigámat nyomja, csak a vastag nyakvédővel volt kényelmes. Az viszont baromi meleg!!! Szóval az biztos, hogy középre tett nyitópöckű sisakot keresek!!!
Az új SENA 10 C PRO kamera-headset, pont ugyanolyan jól működött, mint a régi 10 C. Az akku, biztos tovább bírta naponta. Ez már tud 2K felbontást is, de én lebutítottam Full HD-ra, hogy ne zabálja a kártyát. Szóval tökéletes társ, ha valaki ilyenen gondolkodik, nosza rajta.
Remekül működött az "este foglalok holnapra a bookingon" módszer, 90 százalékban azt kaptam amit vártam, kétszer volt putri, és háromszor sokkal jobb mint amire számítottam. 50 euro volt a határ, reggelivel wifivel, parkolással. Ez nagyjából működik. háromszor volt drágább (60 euro), de ott többet is kaptam a pénzemért. A legolcsóbb 25 euro volt spanyolban, na az egy nyomortanya volt. De a módszert csak ajánlani tudom.
A "legjobb barátom" a google translate volt az úton. Érdemes megtanulni a köszönéseket, sokkal kedvesebbek, ha az anyanyelvükön köszöntöd őket, mintha angolul. Ezt én is értékelném otthon.  Minden nap tanultam valamit az adott nyelvből, de ha a partnered tudott angolul, rögtön felajánlotta. Kevesen tudtak...
Egyébként mindenre egy Iphone SE telefont használtam, egy Lunatik fém tokba szerelve, tökéletesen működött. Navigációnak a HERE WeGo offline térképet töltöttem fel, komplett Európa ingyen. Sokat veszekedtem vele, de azért, csak mindjárt haza hoz. A körforgalmaknál figyelni kell a képernyőt is, ott tévesztett a legtöbbet. Szépen tisztán beszél, de magáz. Sőt Önöz!!
Étkezés. A reggeli a legfontosabb étkezés nálam. Jól megszívom magam energiával. Néhol kánaán volt, néhol nem. Inkább nem. Ebédelni sosem ebédeltem, egy energia szeletet ettem meg ebéd körül. Az ebéd elálmosít. Ha volt étterem a szálláson ott vacsoráztam, ha nem, kerestem a közelben. 10-20 euro körül simán megkajáltam, egy sörrel. Kétszer ettem Mekit, jobb mint itthon. Egy óriási nagy tableten megrendeled a kaját, és kihozzák az asztalhoz.  Inni napközben csak vizet ittam, általában a szálláson töltöttem meg az üveget.
A Sentinel Protect-től tesztre kapott GPS nyomkövető, nagyon fontos infókat mutatott esténként. Nem csak azt, hogy merre, mennyit, de még azt is, hogy MENNYIVEL mentem!!!! Kirajzolja a térképet, hétre, napra, vagy utakra bontva. Mutat állásidőt, menetidőt, nagyon profi cucc. És nem utolsó sorban, ha baj lett volna, rögtön látták volna. Köszönöm Sentinel Protect!!!
DE A LEGNAGYOBB KÖSZÖNET KATINAK AZ ÉN DRÁGA FELESÉGEMNEK JÁR, AKI NÉLKÜL EZ AZ ÚT NEM JÖHETETT VOLNA LÉTRE.
kati.jpg
Köszönöm Édike!!!!
És köszönöm a kislányomnak Mónikának, Zolikának, a Tökös Ötösnek, Tibikének, és Mindenkinek aki hitte, hogy meg tudom csinálni. KÖSZÖNÖM BARÁTAIM!!!!
zolika.jpg
Nem is húzom tovább, az Út élményeit majd később írom meg. Ennyi élmény, ennyi kaland, úgysem fér ki ide.
Köszönöm Mindenkinek, aki követte az utamat.
Mindenkit hazavárnak: a Mágus.
img_5778.JPG
img_6602.JPG
SZIASZTOK!!!!!
Szólj hozzá

blog.hu motorostúra motorozás motorosok blog.hu címlap El Camino CB 1000 R