2021. jún 03.

Az új motorom vásárlásának igaz története. Magyar valóság 2021.

írta: Misi Mágus
Az új motorom vásárlásának igaz története. Magyar valóság 2021.

Mottó: amit nem magadnak csinálsz, az el is van baszva...

2021 február végén eladtam a Bestiát. Nem árultam, gyakorlatilag megkeresett a vevő, megalkudtunk, Ő boldogan távozott a (volt) motorommal, én pedig elmentem az Ivanicshoz és megrendeltem a jövendőbelit. Ami egy Yamaha MT 09 SP 2021-es modell, egy olyan motor, amit még nem is láttam, és egy centit sem mentem vele. Beteg ugye?

2021-yamaha-mt-09-sp-right-side.jpg

Csak az interneten keringő képek és videók alapján döntöttem, meg hogy a régi, az nagyon bejött.

Március 7.-én lefoglalóztam, és elindult a verkli, vagyis inkább a szopóroller. (Az Ivanics szalonját választottam, mert évek óta jó a kapcsolatunk, rengeteg tesztmotort kaptam már tőlük, csupa jó arc dolgozik ott.) A várható érkezés nem volt pontosítható, egy lottó ötösnyi szerencsével április vége, de reálisabbnak május elejét gondolták. Mivel a Yamaha Magyarország első embere jó cimborám, mondjuk kaptam egy kis plusz szelet a várakozásom vitorlájába, ígérete szerint az enyém lesz az első az országban. Hátradőltem.

Április közepén jött egy üzenet, május 3.-án itt a gép. Jippiájjé, lesz motorom, szuper. Ez három nap múlva, május 6-ra módosult, nyeltem egyet (mániákusan pontos vagyok), de semmi gond, belefér. Készültem nagyon, Somával kicsomagolós videót akartunk csinálni, mégiscsak az ország első SP-je érkezik. Úgy intéztem a napomat, hogy lazán beleférjen ez a pár órás (úttal együtt) mutatvány. Tehát május 6 csütörtök!

Április 30.-án pénteken este újabb üzenet, újabb dátum, május 20. Teljesen összeomlottam, ez övön alul volt nagyon. Már vágtam a centit, de a maradék 6 napból lett 26. Aztakurva!!. Az üzenet mellé kaptam egy linket is, amiben a Yamaha Europe elnöke magyarázkodik, hogy pandémia, meg beszállítók, meg szuezi balhé, stb...Köszi szépen, nem hatott meg. A bizalom oda lett, de igyekezetem sem magamban, sem másban nem kárt tenni, nem viselkedtem úgy, mint Michael Douglas az Összeomlás című filmben. Legalábbis remélem...

Május 20 csütörtök. Jött a hívás, megérkezett. Szombaton mentem megnézni, és tényleg ott állt a szalonban, teljes valójában. Élőben még szebb, ha egyáltalán lehet ezt a szót használni egy nagyon csúnya "arcú" motorra, amivel már a képek alapján megbarátkoztam. Vagy nevezzük "érdekes" arcúnak? (Csak az vigasztal, hogy a Suzuki az új GSXS 1000-re még rondábbat kreált.) Mindegy ott volt tényleg, minőségi cucc, boldogság.

img_1117.JPG

Igen-igen-igen, megvan!!!

A hívás mellé kiharcoltam egy ígéretet, hogy P rendszámmal elhozhatom, és akkor a Pünkösd alatt be is járattam volna. Volna, mert péntek délután kiderült, hogy a P rendszám le van járva, elhozatal lefújva. Még egy gyomros, de mi az nekem, már röhögtem az egészen. Szombaton nincs pénztár, tehát kedden vissza kellett mennem még egyszer, fizetni. Mivel kp-ben köhögtem ki az árát, ki kellett töltenem egy négy oldalas kérdőívet, hogy nem vagyok-e terrorista, politikus vagy celeb. Ő, izé, még nem.

A csonka hetek általában semmire sem jók, de azért egy "lehet hogy belefér" ígéretet kaptam, mindent megpróbálnak az ügyben, hogy hétvégére átvehessem a motort. Szerinted?? Csütörtökön halkan érdeklődtem, mi újság: hát várják a papírt a Yamahától. Mivel ugye, van nexusom ott, rákérdeztem: miért kell várni a papírra? Válasz: hogy ki legyen fizetve. De hát én... Nem te, ők nem fizettek még. Oké, nem is vettem komolyan a dolgot, az hogy egy hét alatt rendszámot kaphasson a motor Magyarországon, mesebeli lett volna.

Május 28 péntek. Egy nagyon kedves hangú hölgy felhívott, és biztosítást kötöttünk. Haladunk, haladunk. A hétfő nem tűnt ördögtől valónak az okmányirodai intézésre, kedden talán átvehető a motor. Pont kezdődik a nyár elsején, hadd szóljon. Kedd eltelik, semmi, nem keresnek. Szerdán viszont a biztosító bombáz SMS-ekkel, hogy nem él a biztosításom, mert nincs rendszám, mihamarabb pótoljam. Óvatosan felhívtam a hölgyet, mit kell tennem? Ó nekem semmit, csak elrontották a regadót, nem szóltak a fiúk?? Nem Drága, nem szóltak. Semmi komoly, csak 50 ezerrel többet küldtek regadó néven, és azt kettő napig csócsálgatták, mire rájött valami okos a turpisságra. De már kijavították a hibát, egy két nap, és meglesz a rendszám. A regadó összege hosszú ideje nem változik, komoly meló lehetett 180 ezret elírni 230-ra.

Június 3 csütörtök. Két hete várok, hogy végre ráülhessek a már megérkezett és kifizetett motoromra. Dél körül jött a hívás, megoldódni látszik a probléma, ma délután, vagy legrosszabb esetben péntek délelőtt meglesz a tábla! Mire én: százalékban mennyi az esély? 95%, hogy sikerül. Öt százalék a nemnek nagyon sok. (Ha mondjuk M. L. vagyonának az 5 %-át megkapnám, soha többé nem kellene dolgoznom.) De mégiscsak valami, nem lehetek ennyire pesszimista. Tehát június 4.-én pénteken, vagyis holnap délután, munka után átöltözöm, fogom a sisakom, egy komolyabb készpénz összeget az okmányirodai fizetni valókra, és nekivágok Budafoknak, hogy átvegyem a március 7.-én megrendelt és május 20.-án megérkezett Yamaha MT 09 SP motoromat. 

Egy biztos. Ha lesz rajta rendszám, ha nem, én hazajövök vele. Ideje végre kipróbálni, és megkezdeni a közös életet. Igazi tartós teszt indul, amit majd itt követhettek. Még egy apróság, a motor mellé rögtön rendeltem extraként plexit, blokkvédőket, tankpadokat, és usb aljzatot, mint később kiderült, ezek várható érkezése július második fele lesz, ha minden jól megy. De mi megy itt jól?

Nos ilyen kondíciókkal lehet ma új motorkerékpárt venni Magyarországon, és nekem még a bankkal se kellett megküzdenem. Ez nem igazán rinyálás részemről, de mélységesen csalódott vagyok, mint motoros, mint fizetőképes vásárló, és mint egyszerű magyar polgár. És még senki nem mondta ki a varázsszót: elnézést.

Mindenkit hazavárnak, sziasztok: a Mágus.

Utóirat: juhhéj, péntek délután rendben átvettem, kezdődhet a közös élet!!

 

 

Szólj hozzá

yamaha mt 09 sp 2021