2021. okt 10.

Amikor a kutyások nyaralnak.

írta: Misi Mágus
Amikor a kutyások nyaralnak.

Utószezon után, az olasz tengerparton.

31 éve járok Lido di Jesoloba nyaralni. Amíg a lányom iskolába járt, mindig az évzáró utáni szombaton indultunk, tehát június közepén, az előszezon végén. Apartman, két hét, baráti családokkal, sok gyerek, ej de jó bulik voltak. Amikor a gyerekek már megnőttek, mentünk nélkülük. Aztán a barátok inkább már görögbe repültek ugyanannyi pénzből. Mi kitartottunk, csak eleinte májusra tettük a nyaralást, majd a sokszor csapadékos  időjárás miatt szeptember elejére, hiszen az elő-utó szezoni árak sokkal-sokkal kedvezőbbek. Mostanában viszont olyankor motorozom, tehát  megint csúsztattunk a dolgon, utószezon utánra, szeptember vége-október eleje, szálloda, öt nap, kutyával. Van ennek még egyáltalán értelme? No lássuk.

img_2280.JPG

 Az egyik teraszról a tenger látszik, a másikról az Alpok.

Az út nem rövid, kaputól-kapuig 720 km. Szeptember 29.-én indultunk, hajnali fél hatkor. Azért ilyen korán, hogy emberi idő alatt átvágjunk Dunakeszin és Budapesten. Így cirka 30 perc alatt elértük az M7-est, ha egy órával később indulunk, legalább másfél óra ugyanez a távolság, köszönhetően a remek forgalomszervezésnek. Az M7-en, a Zalakomári INA kúton megvettem az egy hetes Szlovén matricát (tudtommal csak ott kapható), rátankoltam, és irány a határ. Indulás előtt regisztráltam, letöltöttem, kinyomtattam mindenféle igazolásokat, nehogy a határon ne engedjenek át. Szerinted??? Semmi sem volt. A szlovének letereltek mindenkit egy parkolóba, de meg sem kellett állni, intettek is tovább. Az olaszoknál még ez sem, senki sem volt kíváncsi semmire, nemhogy a papírjainkra. Ennyit az utazni vágyók korrekt tájékoztatásáról.

img_2438_li_2.jpg

Plusz a védettségi igazolványok, meg a kutya útlevél. 

Az utazás eseménytelenül telt, hacsak azt a tényt nem számolom ide, hogy összefüggő kamionsor mellett mentünk végig, már hányingerem volt a sok teherautótól. (félreértés ne essék, semmi bajom a kamionosokkal, csak olyan mintha egész Európa egy nagy kamion konvoj lenne) A sztrádadíj 8.50 euro a San Dona-i lehajtóig, ezen a szeptember végi napon nem várt tömeg a kapuknál, elsőnek gurultam be a kasszához. Innen 25 perc alatt értük el a szállást, mikor 14.35-kor leállítottam a motort az Il Teatro előtt, a kocsi kinti hőmérője 26 fokot mutatott. Klassz!

Álltalában 16 órától lehet elfoglalni a szobákat, de szerencsénk volt, a becsekkolás után már nyomták is a kezembe a kulcsot (kártyát). Kecó a liftes harmadikon, két terasz, teljesen felszerelt konyha, nagy fürdő, és egy hálószoba, ez alkotta a "lakosztályunkat". A kutyának etető-itató tál, jutalomfalat, és biztos ami biztos alapon, egy pelenka.

img_2327.JPG

Főszezonban talpalatnyi hely sincs a főutcán, most meg ez a Vespa árválkodott egyedül.

Az igazi meglepetés, a konyhába telepített Nespresso gép volt, három kapszulával. Ennek nagyon megörültem, és annak még jobban, hogy minden nap kaptam három újat, tehát nem csak welcome drink volt.

Mivel most a lányom is velünk jött, nevezhetjük családi nyaralásnak ezt az utazást. Én erre az útra gyakorlatilag egy kis sporttáskával érkeztem, és még abban is volt(ak) felesleges dolgok. Viszont a két nő, akár egy Déli sarki expedícióra is utazhatott volna, annyi cuccot hoztak. A kicsomagolással megspórolt időt, sétára fordítottam Mollival, a szezon vége miatt totál kihalt tengerparton. Szeretem ezt a nyugalmat, akik itt élnek, fél évig élvezhetik a határtalan beach látványát. A délután maradéka nézelődéssel és a hotel felfedezésével telt, majd vacsorára megettük az otthonról hozott "úti kaja" maradékát.

img_2379_2.JPG

Egyetlen párocska napozik csak. Már a napernyőket is kiszedték a homokból, ez mutatja legjobban, hogy ennyi volt, finito.

Lido di Jesolo három részből áll. Mi a világítótoronyhoz tartozó Faro szakaszon laktunk, a középső rész a Centro, és a túlsó vége a Pineta. Másnap, reggeli után felkocsiztunk a túlvégen lévő Piazza Torino-ig, majd onnan ereszkedtünk visszafelé. Az a rész már teljesen bezárt, csak két élelmiszerbolt, egy benzinkút, egy hentes, és néhány kávézó működött, gondolom a kis számú helyi lakosságnak. A Centro viszont pezsgett, alig tudtam megállni, mikor a lányok meglátták a kedvenc cipőboltjukat. A boltokban kötelező a maszkviselés, ez igaz az éttermekre is, de csak amíg le nem ülsz az asztalhoz. Védettségi igazolást senki sem kért, habár kiírva mindenhová kivan, kicsit már belefáradtak a digók is ebbe az őrületbe. Ilyenkor sok a kutyás az utcán, folyamatos seggszaglászás megy séta közben. 

img_2277_2.JPG

Állva kell a maszk, ülve nem. Reggeli a hotelban.

Üres kézzel tértünk haza, a lányok nem találtak megfelelő cipőket. Egy gyors hideg ebéd után lementünk a partra, de annyira fújt a szél, hogy inkább visszajöttünk, és kifeküdtünk a medence mellé. A víz hideg volt, de egy kört azért úsztam, mégsem jöhetek anélkül nélkül haza. Jó három órát sütkéreztünk a napon, nem vagyok nagy napozós, de ez most jól esett. Még a kutyust is lecsempésztem, szerencsére senkit sem zavart. Ő nem egy úszóbajnok, de a medencébe be sem engedtem volna. 

img_2312_2.JPG

Először Ő kapott vacsorát, majd mi is elmentünk éttermet keresni. Nem is volt olyan egyszerű, a pizzériák szinte mind bezártak. A lemenő nap fényében, az épületek elképesztő színkavalkádot produkáltak, íme néhány koraesti kép:

img_2322.JPG

img_e2389.JPG

img_2413.JPG

img_2323.JPG

img_e2324.JPG

img_2388.JPG

Végül találtunk éttermet, maszk fel, leül, maszk le. Az olaszoknál a pizza sosem csalódás, de a lányokkal ebben most nem sikerült egyetértésre jutnunk. Gyakorlatilag három egyformát kértünk, amolyan minden finomsággal megpakoltat. Íme:

img_e2355.JPG

A következő kép, fél órával később készült. A Mille Luci pincérének arcát nem láttam a maszk alatt, mikor leszedte az asztalt, de a szemöldökét igen, és az bizony felszaladt.

img_2357.JPG

Bal oldali: anya. Középső: apa. Jobb oldali: leányom. No komment.

A három pizza két kólával és egy sörrel 48.50-be került, és láttam ugyan a számlán a coperto sort (fejenként 1,50 szervíz díj) de azért én otthagytam egy ötvenest, a magyar már csak ilyen. Az esték már hűvösebbek ilyenkor, de pólóban még épphogy nem fáztam hazafelé. Hamar megtettük a visszautat, már nem volt mit nézni, akik idefelé még nyitva voltak, sötétedés után azok is bezártak.

Imádtam, hogy hajnalban tudtam kávét főzni, így nem toporogtam a reggeliző ajtajában elsőként. Amúgy 7.30-tól nyit, ez is szimpatikus nekem. Szeretek tojást enni reggelire, két féléből is választhattam, na itt került homokszem a gépezetbe. A színe csodás volt, de az íze nem, talán porból készült a rántotta, mindenesetre ilyen száraz tojást még életemben nem ettem. Viszont a croissant (és minden más is) elképesztően finom. A kávékat ők készítik, igazi nagy gépen, beleköthetetlen. 

Délelőtt átmentünk San Donába, az SME bevásárlóközpontban megkapható minden, amire egy embernek szüksége lehet. Én itt szerzem be a műhelyben használt szerelőlámpákat, a lányok pedig minden mást. Molli kutyus kapott egy vadi új fekhelyet, amit azon melegében ki is próbált. A kutyát egyébként mindenhová be lehet vinni, még az éttermekbe is. Sosincs gond, mintha tudnák, hogy viselkedni kell, se ugatás, se morgás nincs, ha szembe találkozik két blöki. A Scarpe & Scarpe cipőboltban sikerült a csajoknak csukát venni, és én sem tudtam ellenállni egy új edzőcipőnek. Majd anya a supermercato-ban, megvette a szokásos tésztákat, és néhány csak olaszban kapható finomságot.

img_2377_2.JPG

Tetszett neki, megvettük.

A járványhelyzet jót tett a tisztaságnak. Nyilvános vécék még sosem voltak annyira tiszták, mint most (az autópályán is). A bevásárló kosarak-kocsik fogantyúját állandóan pucolják, mindenhol kézfertőtlenítők vannak kihelyezve, nem volt ez koszos környék eddig sem, de látom a fejlődést. Kincsekkel megrakva tértünk vissza a hotelba, ahol a szobánkban csitti-fitti rend és friss kapszulák vártak. Az idő remek, gyerünk le a medencéhez. Most valóságos tömeg fogadott minket, egy három tagú osztrák család is ott napozott a medence mellett. Én kértem egy sört, a lányok meg Aperolt szürcsöltek, élveztük az ingyen kapott D vitamint. Ilyenkor már nem éget a nap, hanem finoman melegít.

Aznap az il Brigantino-ban vacsoráztunk, most húsra vágytam. Valószínűleg ez egy egész évben nyitva tartó étterem, amit főleg az itt lakók látogatnak. Finom csapolt sör, a lányoknak aqua minerale, és egy kicsit angolos (majdnem nyers), de nagyon ízletes vacsora. Itt az árak magasabb ligában játszanak, a copertone 2,50 fejenként, a végösszeg pedig 85,50-re rúgott, ennyire azért nem volt jó a hely. 

img_2397_2.JPG

Az október egy szülinappal indul nálunk, a hotel reggel, ezzel a kis sütivel kedveskedett, óriási piros pont érte!!!

A délelőttöt sétával töltöttük, bekocsiztunk a citybe, leparkoltam, és ráérősen (ahogy a kutya diktálta) a lányok a kirakatokat, én pedig a parkoló autókat nézegetve sétáltunk. Néha felkaptam a fejem, egyszer egy "Magnum Ferrari" húzott el, majd nemsokára egy Lancia Delta HF Integrale krúzolt végig a főutcán, olyan hanggal, hogy nem is igazán értem az elektromos autó rajongókat. Kell a hang és kész. És az olaszoknál senki sem csinálja ezt jobban. Motorok is jöttek szép számmal, talán az utolsó meleg szombat vonzotta ide őket.

img_2406_2.JPG

Nem vagyok Porsche rajongó, de azért ez tetszett.

A souvenir boltok nagy része ázsiai kézbe került, most már kínaiak árulják a kínai bóvlit. Szerencsére találtam három túlélőt, mind létezett már a 90-es évek elején is. Az egyik a bőrös Pippo, tőle több dzsekit vettünk az évek során. Már nem dohányzik, nagyon lefogyott, de a szeme még felcsillan a magyar szóra. Tőle nem messze működik még Candia táska boltja (régen ékszer), vele puszilkodó viszonyban van anya, ha jövünk, vagy bort, vagy édességet hoz neki. Most a szezonja utolsó napján kaptuk el, nagyon megörült nekünk, meg persze a Szamos desszertnek is. Nem érdek, szimpátia van közöttük. És nagyjából a centro közepén létezik még a késes. 70+-os pali, kb 10 éve vettünk tőle egy kézzel készült rozsdamentes húsdarálót, annak a kését vele éleztetem meg mindig, ha jövünk. Családi vállalkozás, tradicionális olasz kézműves, meg lehet nézni a kezét, élezés után az ujján próbálja ki a pengét!! A koruk miatt nem tudom meddig lesznek még a boltban, de örülök, ha látom őket, egyre ritkább az ilyen régi arc. Hazafelé megtankoltam a verdát, 1.67 euró/liter áron, a sztrádán 1.99 lenne literje.

img_2401.JPG

Egy évet kihagytunk, és tessék, ilyen csodákat építettek.

img_2409.JPG

Zongorázó elefánt? Érdekes koncepció homokból. Vajon meddig marad meg????

Délután megint nyaraltunk a medence mellett, most csak mi magunk. Olyan csend volt, hogy el is szundítottam a napon. Eddig, négyből négy nap hibátlan idő. Hazaútra már mutatott esőt a net, de nem izgatott, élveztük a napsütést. 

Este csak ketten mentünk vacsorázni, a lányom otthon maradt. Tésztára vágytam, de nem pizzára. Szerencsénkre találtunk ilyet is, a hét legjobb vacsorája két spagetti lett, ráadásul sörrel, üdítővel 17,50-ért. A pincérlány csak úgy szórta rám a mille grazie-t, mikor odaadtam a húszast, hogy köszi

img_2282.JPG

img_2384.JPG

Működött, esküszöm adott vonalat.

Még reggeli előtt kiköhögtem a számlát. A 4 éjszaka, 3 főre reggelivel, plusz a kutya, plusz egy autó parkolása, plusz a medencénél elfogyasztott italok, meg a kávék, és a takarítás összesen 447 euróba került. Akármilyen árfolyammal is számoljuk, nagyjából 160 000 forint környéke jön ki. Az il Teatro egy erős négycsiilagos hotel, saját medencével, plusz a tetőn lévő wellness "birodalom" amit mi nem használtunk, de lehetett volna, plusz ingyen bringa használat, amit szintén kihagytunk, tisztaság-rend-kedvesség, nagyon érte az árát. Kaptam 30 euró kedvezményt, mivel nem először (és nem utoljára) jártunk itt, és egy ujabb bónt a jövőre nézve. Perfetto il Teatro, grazie!!! 

img_2365.JPG

Ezt találod a tetőn. Ez inkább egy nagy jakuzzi, úszni nem lehet benne.

A tojást már nem erőltettem, azon kívül is tudtam fínomakat enni. Két espresso macchiatival leöblítettem, és pontosan 9 órakor nekivágtunk a hazaútnak. A kocsi csendben falta a kilómétereket, vasárnap lévén a kamionosok is pihentek, alig volt forgalom. Ljubljana környékén kaptuk az ígért esőt, de talán egy negyedóra alatt kiértünk a felhő alól. Szlovéniában két pisiszünet (50 cent/fő), a másodiknál megettük a reggeliről mentett croissanokat, aztán meg sem álltunk a Zalakomári kútig. Ott már akkor 500 ft felett járt a benzin ára, de nem ért meglepetésként. Kávé, pisi, aztán ledaráltam a maradékot Budapestig.

Kicsit hezitáltam merre is menjek haza, végül a Budai rakpart nyert. A szokásos dugókon kívül nem volt szopás, 16.30-kor csaptam ki a sztendert a garázs előtt. Akarom mondani, az ajtót, megérkeztünk. A legnagyobbat Molli kutyus sóhajtotta, már nagyon hiányolta a megszokott szagokat.

Remek öt napot töltöttünk együtt, apa, anya, gyerek, kutya, tökéletes időjárás, príma szállás, ha valaki ilyesmin gondolkodik, én azt mondom, miért ne? A Balatoni árakkal nem vagyok tisztában, de sokkal az sem lehet olcsóbb, és akkor még mindig csak a balcsinál "nyaralsz", nem pedig Olaszországban a tenger partján. Megyünk jövőre is.

https://www.hotelresidenceilteatro.com/

https://www.italieonline.eu/hu/lido-di-jesolo.html

Arrivederci, ciao: a Mágus.

galéria:

img_2367.JPG

A távolban az Alpok.

img_2370.JPG

Mehet a fitness.

img_2372.JPG

Gyönyörű felülről a sok fenyő.

img_2360.JPG

Mussini????

img_2359.JPG

Szezonban este ez sétáló utca.

img_2422.JPG

Madarak, akik nem tudták merre menjenek.

img_2283.JPG

Egy kis Amerika. 

img_2394_2.JPG

Én egy perccel tovább sütöttem volna. Azért elfogyott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

olaszország nyaralás lido di jesolo olasz nyaralás motorozzvelem utószezon olaszországban il teatro hotel