2024. okt 05.

Tigrisvér. Icon Domain Tiger's Blood bukósisak teszt.

írta: Misi Mágus
Tigrisvér. Icon Domain Tiger's Blood bukósisak teszt.

Ideje volt már, hogy valaki megcsinálja.

"Reggel mikor kinéztem és láttam,
De sajnos szemembe sütött a Nap.
Reggel mikor kinéztem és láttam,
De sajnos szemembe sütött a Nap." Ocho Macho

Ha reggel kelet, délután pedig nyugat felé motorozol, szemedbe süt a nap. Valamit segít a napszemüveg, vagy a leereszthető sötét plexi, de jobb lenne egy napellenző. A sisakban nincs olyan mint a kocsiban, tehát marad a hunyorgás, vagy a lapos nézés. Régóta agyalok egy a plexire szerelhető kicsi silden, de eddig nem sikerült megugranom a feladatot. Az enduro sisakokon van ugyan sild, de azok egyrészt nem tetszenek, másrészt nem illenek egy naked motorhoz. Nos most az Icon megvalósította az ötletemet, a Domain típusú sisakjuk létezik a plexire szerelt kicsi silddel! Mivel pont volt egy az én méretemben polcon a Stunterstore motorosboltban, kipróbálhattam milyen. Nézzük.

https://stunterstore.hu/Icon-Domain-bukosisak-Tiger039s-Blood-Green

img_0248_1.JPG

Bármilyen csomagot kibontani, izgalommal jár. Nem volt ez másként most sem, kíváncsian vártam, miket rejt a sisak doboza. Nos az Icon-ban nem is csalódtam, a fedeleket felhajtva, a doboz tele van meglepetésekkel. Mielőtt meglátnánk a lényeget, már a csomagolás tetején van egy zseb, amiben a képes kezelési útmutatókat találjuk. Ezt kivéve, következik maga a sisak -ami természetesen puha zsákban lakik-, majd találunk egy víztiszta sild nélküli plexit, egy bogárhálót, és két extra soft arcpárnát, amit akkor még nem értettem. A zsákjából kivéve végre láthatom magát az alanyt, alapból ezen a zöldes sisakon aranyszínűre foncsorozott plexi van, rászerelve a várva-várt silddel, nagyon vagány. Az Icon márka védjegyei -többek között- a különleges plexiformák, és az extrém festések, ez most is így van. Pinlock ugyan nincs, mégis páramentes a plexi, mert valami spéci impregnálást kapott. Leereszthető napszemüveg sincs, azt azért sajnálom. Szellőzőből lent egy belülről (???) nyitható nagy, fent pedig két kisebb, hátul egy kilépőnyílás., Dupla D-s a csat -tehát akár pályára is vihető-, és teljes SENA kommunikáció előkészítés van még a sisakban. Ennyi talán elég is, ideje kipróbálni milyen élesben.

img_e0324.JPG

A héj kialakítása olyan, hogy esés esetén védi a kulcscsontunkat, és hátul magasra vágták, így fekvős motoron is kényelmes lehet. Az első felvétel megrázó élmény, rettentő szűk a bejárat, és mivel merev a héj, széthúzni sem nagyon lehet. A füleimet nagyon összegyűrte, rendszeres használathoz vagy sikosító kell, vagy betesszük a soft párnákat, mert azt valószínűleg azért mellékelik. Ha sikerült felhúzni már nagyon kényelmes, sem az orrom sem a szám nem ér hozzá semmihez, még csücsörítve sem. A látószög óriási, a plexi brutál vastag és merev, az arany foncsor pedig nagyon illik a terepszínhez. Csupán két állása van, vagy zárva, vagy nyitva, és olyan erővel csukódik be, mint az orosz metrókocsi ajtaja. Sajnos nyitópöcök csak a bal oldalon van, kár érte. Az első szellőzőt vastag kesztyűben lehetetlen kezelni, mert kicsi a gombja, azt addig kell nyitni vagy zárni, amíg csupasz a kezünk. A másfél kilós súly átlagos, semmi extra megterhelést nem jelentett a nyakamnak. A sisak nemcsak szemüvegbarát, de külön kiemelem, hogy ennyire könnyedén még sosem tudtam fel-levenni a szemüvegemet egyetlen sisakban sem! 

kepernyokep_2024-09-28_110031_1.png

A tesztnapon 12-15 fokban motoroztam, minden szellőzőt bezártam, mert különben fázott a búrám. Ha ez melegben is ilyen remekül szellőzik, akkor nagyon jó nyári sisak lesz. A sild prímán működött a reggeli napnál, és a plexi foncsorozása is olyan, hogy erős fényre sötétedik. Naked motorral mentem, nagyobb sebességnél sem rángatta a szél a sisakot, és viszonylagos csendben utaztam benne, ez valószínűleg a szűk nyílásnak köszönhető. Bogárhálóval, talán még csendesebb lenne. Kb két órát volt egyhuzamban a fejemen az első levételig, és egyszer sem igazgattam, nagyon kellemes viselet, az Icon finom anyagokat használ bent, nincs viszkető vagy szúró érzés. 

Vártam, hogy a sild miatt tolja-e majd felfelé a szél a sisakot, de nem. Talán szélcsatornában tesztelték, de egy rövid szakaszon felgyorsítottam nagyobb sebességre, és akkor is stabil maradt, nem emelgette a menetszél. A felső szellőzőket elég nehéz menetközben működtetni, úgy belesimul a sisakba, hogy nem akad bele könnyen a kesztyű. A plexi nyitópöcke is lehetne nagyobb, vastag kesztyűben keresni kellett, ezek mind arra utalnak, hogy remek nyári sisak lehet. A kilátás remek, a perifériákba sem takar be semmi.

img_0244.JPG

A teszt végén az eső is eleredt, szerencsére nem ázott be sehol, és még akkor sem párásodott. A viszonylag gömb forma azonnal lepergeti a vízcseppeket a plexiről, ha picit elfordítjuk a fejünket. A levétel hasonló trauma mint a fel, gyűrte a füleimet rendesen. Festése miatt tökéletes álcasisak, ez akár a paintball szerelmeseinek is felkeltheti a figyelmét, a matt fényezést még megérinteni is jó. Remek választás lehet akár egy scrambler típusú motorhoz, de természetesen több féle festéssel készül. Az viszont érdekes, hogy a gyári fotókon csak ezen a festésen van felszerelve a sild!

kepernyokep_2024-10-05_071649.png

135 000 forintos árával, ha nem is filléres áru, de a mai árak mellett még megfizethető kategória. Vannak ugyan hibái, mint például a csak baloldali nyitópöcök, vagy a bentről nyitható szellőzőnyitás, de összességében szerethető sisak. Jövő nyáron szívesen kipróbálnám újra, egy hosszabb túra közben, a szeptember végi téli időjárás nem kedvezett a tesztnek. A legfontosabb, hogy örüljünk a létezésének, végre van plexire szerelt sildes sisak! Így, ha egy nyári reggelen Erdély felé indulunk, nem fog szemünkbe sütni a nap, köszönöm Icon!!

https://stunterstore.hu/

img_0242.JPG

img_0243_2.JPG

 

Szólj hozzá

index blog.hu blog.hu címlap Icon motorozzvelem.blog.hu motorozzvelem stunterstore bukósisak teszt