2019. nov 24.

A bőrmellények és felvarrók Mekkája. Harley-d van? Itt a helyed!

írta: Misi Mágus
A bőrmellények és felvarrók Mekkája. Harley-d van? Itt a helyed!

Devils börze 2019 november.

Aki azt hiszi, hogy a kereskedő szakma könnyű, az téved. Én utoljára a 90-es években árultam a használt autóimat, a Nagykőrösi úti autópiacon. Volt feelingje a dolognak, főleg, ha sikerült eladni a verdát, még inkább, ha JÓL sikerült eladni. De korán kellett kelni, minden, az autódat fikázó dumát meg kellett hallgatni, és az is benne volt a pakliban, hogy a vevők egy hazug disznónak tartottak, tisztelet a kivételnek. Aztán jött a képes Expressz, majd az internet, és ezzel végeszakadt a piacozásnak. Viszont asztalon (vagy standon), eddig még nem próbáltam eladni semmit. Itt is megy a nézelődés, a tapogatás, beszélgetni kell (mindenről!!), valaki lehet hogy lever valamit, odébbmegy, visszajön, és ha tetszik neki a dolog, jöhet az alku. Az alkudozás hozzátartozik a piacozáshoz, akinek ez nem megy, hagyja a fenébe az egészet, én kifejezetten élveztem. Nagyot ugyan nem kaszáltam, de mint buli, jó volt.

img_7507_2.JPG

Azt mondják a profik, hogy néha át kell rendezni a dolgokat. Kétszer megtettem, de a vevőkör ettől nem változott...

Az ötlet alapvetően jó! 3000 forintért bérelhetsz egy asztalt és egy padot, a Tüske Csarnok mélygarázsában, fedett, meleg területen. Még 3000, hogy Te is bemehess, az már 6000, de ennyi, a parkolás már ingyenes. Regisztrálni kell, de utána simán megy minden. Érkezéskor ellenőriznek a listán, ott kell kiköhögni kp-ban a lét, kapsz karszalagot, és már nyílik is a sorompó. Parkolás után megkerestem a névre szóló asztalomat, és kezdődhetett is a kipakolás. 

Mi motorosok, talán a legrosszabbak vagyunk, ha a régi dolgok kidobásáról van szó. Hát ki dob ki mondjuk egy sisakot? Vagy egy csizmát, kesztyűt? Vagy bármit? Én mindig megőrzöm a gyári csomagolást, ha valami már nem kell, szépen megy vissza a dobozába, az még jó lehet valamikor, valamire. Így persze minden kétszer annyi helyet foglal, mert a régi is megvan, és már az új cucc is, plusz a doboza. Szóval kapóra jött a Devils MC hirdetése, hogy mindenki nézzen körül a garázsban, szedje össze a nem használt motyókat, és hozza ki a börzére.

Az én pakkom a következőkből állt: két sisak, egy pár csizma, egy sisakkamera, két pár kesztyű, egy kordura dzseki, kb 100 db Veterán újság, és a könyvem utolsó 5 példánya. Velem jött Tibike, Ő egy Harley-s dzsekit, egy villa hidat, és egy műanyag biz-baszt akart eladni. Kisvártatva befutott Lali is, Ő egy sisakot, egy dzsekit, és két nadrágot hozott magával. Az asztal nem volt túl nagy, kihasználtuk minden négyzet centiméterét, és még elé, a betonra is pakoltunk. Vittem stickert, és mindent szépen beáraztunk. A 11 órás nyitás előtt bőven kész voltunk, jutott idő körbenézni a többiek asztalain, hisz sose lehet tudni...

img_7551.JPG

A rutinosabbak több asztalt is foglaltak.

Tibikétől már a nyitás előtt elvitték a jakót, 30 helyett 25-ért. Tőlem az első fél órában elvittek három újságot, az egy ezres. Lali sisakját is sokan nézegették, szóval úgy nézett ki, pörög a biznisz. Ezután egy jó órás láblógatás következett, ránk se néztek. Megejtettünk egy kávét (pocsék volt), mentünk egy kört, aztán vissza "bázisra". Valamelyikünk persze mindig ott maradt, de olyankor csak, és kizárólag a másik cuccait nézegették.

És egyszercsak befutott a nagy VEVŐ, egy csajszi felpróbálta az én Airoh sisakomat, amit, 19000-re írtam ki. Jó volt rá, minden működött benne-rajta, megvolt (természetesen) a doboza, zsákja is, jöhetett az alku. 15-öt kínált érte kapásból, én rávágtam, hogy 18. Ránézett "apára", de nem kapott visszajelzést, tehát újra bemondta a 15-öt. Én már tudtam, hogy odaadom annyiért, de az alku kedvéért ezresével mentem lefelé. Végül megadtam magam, lepacsiztuk a boltot, és a faszija kifizette a 15 rugót, ez már komoly tétel volt.

img_7530.JPG

Velünk szemben a Sapka Művek múlatta az időt.

Jobbra tőlünk egy szlovák krapek árult, Ő minden félórában megszólaltatott egy dudát, ez nem vonzotta jobban a közönséget, de mindenki összerezzent a közelben. Balra egy korombeli pár ült, Ők a saját könyvüket árulták, ami a Krétai motorozásukról szólt. Szemben, Sapkáék mellett, hímzéseket lehetett kapni, amit rögtön fel is varrtak, ha akartad

13 óra után elindult a koncert, Nemcsak Berry-ék játszottak, hál-istennek elviselhető hangerővel. Jó volt a zene, de ez sem vonzotta hozzánk a vevőket. Ettünk egy szendvicset, aztán én léptem le, cigizni csak kint lehetett. 

img_7524.JPG

Nagy tombolás nem volt, de azért egy jó órán át nyomták a rockot.

Ebéd után megint jött egy vevő, és elvitt egy újságot 300 ft-ért. A többiektől semmit. Aztán megint az újság dobta meg a bevételt, 5000-ért elvittek 18 darabot!! Nézegették a Shoei GT Air-t is, de az M-es méret ebben a közegben kicsinek számított. Tibike is eladta a villanyakat egy erdélyi srácnak, 10 helyett 7-ért. Neki már csak az a műanyag izéje maradt meg, de szegény Lalitól még nem vettek semmit. Aztán megtörtént a csoda, eladtam egyet a könyvemből, dedikálva, ahogy illik.

img_7517.JPG

A Szőke Démon érezte a bugit.

Három után nagyon leült a börze, a második zenekar hamar fel is adta, mi  a 16 órát tűztük ki zárórának. Mentünk még egy kört, de láttam, hogy más is pakol. Én szűk 25 ezerrel zártam, tehát a bérleti díj levonásával maradt 19. Tibike is begyűjtött 32-őt, Ő a belépőt levonva is "nagyot" kaszált. Lali nullázott, sőt mínusz 3 ezerrel zárt, neki csak a társasági élmény maradt. 

A mi problémánk Lalival az volt, hogy itt a közönség 95 %-a chopperes fazon. Szóval szinte mindent el lehet adni, amin rajta van a Harley felirat vagy embléma, vagy fürdik a krómban. A méretekből is inkább L, XL és XXL volt eladható, az S és az M itt nem igazán játszott. Szinte mindenkin bőrmellény volt, a hátán hatalmas, valamilyen klub logójával. Ők vettek mindenféle vasat, kereket, futóművet, kipufogót, legalább tíz ökörszarv kormányt láttam vevőknél, de fogytak a krómozott lámpák is rendesen. 

img_7521.JPG

Ahol a csillogás, ott a VEVŐ!

2019-11-24_2.png

Természetesen a Pokol Angyalai is képviseltették magukat.

img_7531_2.JPG

Nekik biztosan nem lehet S-es méretet eladni.

Nem tudom van-e olyan börze, ahol a naked, speed, supermoto, túra, robogó, stb. közönséget lehet megszólítani. Mert, ha van, akkor én nem tudok róla, ha viszont nincs, csinálni kéne egyet. Az elgondolás jó, de ide csak egyféle célközönség jött el. A rendezés flottul ment, semmi balhé nem volt, itt a biztonságiak is bőrmellényben nyomták a melót.  Este 10-ig volt a hivatalos nyitva tartás, nem tudom a valóságban meddig maradtak. Ismerős arcokkal én nem találkoztam, viszont Tibike minden ötödik csávóval jattolt, de ugye ez az Ő közege volt.

img_7545_2.JPG

Párizst a sárga mellényesek szállták meg, a Tüskét egy napra a bőrmellényesek.

Végül is jól éreztem magam, érdemes volt kijönni. Gurulni már hideg volt, de mégis "motoroztam" ezen a szombaton, örülök, hogy éltem a lehetőséggel. Ha lesz olyan börze, ahol az én "fajtám" a célközönség, mindenképpen ott leszek, újra beállok az asztal mögé. Köszönöm Devils MC!

Mindenkit hazavárnak, sziasztok: a Mágus

galéria:

img_7544_2.JPG

Nem vett semmit, de unikum volt ebben a felsőben.

img_7548.JPG

Ők elég hamar feladták.

img_7554_2.JPG

Tibike erdélyi vevője. Tudtam, hogy ismerős, aztán beugrott. A világjáró Bezsnei Andor társa volt, pár videóban.

img_7555.JPG

Spéci Sportster. Se fékpedál, se index a jobb oldalon. Mint kiderült, oldalkocsis, csak most a csónak nélkül.

img_7553.JPG

A sűrűbb rész.

img_7549.JPG

Harley minden színben.

img_7546.JPG

A névadó "tüskék".

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Devils börze Tüske csarnok motoros börze