2022. jan 20.

Neked milyen éved volt?

írta: Misi Mágus
Neked milyen éved volt?

Az enyém, mindenképpen érdekes!

 

Az én nagyszüleim úgy beszéltek a régi dolgokról, hogy "milyen jó világ is volt a háború előtt". Mi majd azt mondjuk az unokáinknak, "micsoda szabad életünk volt a covid előtt". A pandémia harmadik évét kezdjük -és az éppen aktuális következő oltás előtt-, már csak emlék a boldog békeidő. 

Idén januárban még nem vettem elő a vasat, az életem eddig csak a melóról szól, megy az edzés is, és beiratkoztam egy olasz nyelvtanfolyamra, hátha ezzel a nyelvvel több szerencsém lesz. Persze az írást sem hanyagolhatom el, és 2021-ben annyi minden történt, megér egy misét feleleveníteni. Nem eresztem hosszú lére, megpróbálok tömör és lényegretörő lenni, és hogy annyira ne legyen unalmas, hozzáteszek egyet-egyet a nagyvilág történéseiből is.

injekcio_li.jpg

 Az én poharam félig tele van. Mindig. Itt van példának okáért a január. Sok mindent nem lehet szeretni benne, de így 15.-e után, kimondhatjuk, túl vagyunk a tél felén. Persze fel lehet dobni ezt a motoros uborka szezont is ezzel-azzal, tavaly ilyenkor MACNA fűthető motoros cuccokat teszteltem. Soma barátommal vágtunk bele a projektbe, én motoroztam beöltözve, Ő pedig csinálta a videót és a képeket. Jó buli volt, sokat vigyorogtunk közben. Amerikában leváltják Trumpot. Én kedveltem, Torgyán Józsi bácsira emlékeztetett, egyrészt a haja, másrészt a stílusa, megnevettetett.

img_0543.JPG

Hiába sütött a nap, mínusz 4 fokot mutatott a hőmérő. Utoljára a Bestia nyergében.

Februárban elindítottam a "Ki van a sisak alatt?" című sorozatot, ami hamarosan újabb résszel fog folytatódni. Úgy néz ki sikerült végleg letenni a cigit, idén februárban meglesz az egy év absztinencia, aki dohányzik, tudja mekkora teljesítmény ez. Persze van komoly motoros vonatkozása is ennek a hónapnak, eladtam a Bestiát. A miértet már megírtam, most nem térek ki rá újra. Egy csajszié lett, Pécsre került, és ahogy látom Mónika posztjaiból, sem szeretetben, sem kanyarban nem szenved hiányt. SHOX kiadta az utolsó papírra nyomtatott katalógusát, amiben én is modell vagyok, egy MV Agusta Superveloce társaságában. A NASA letesz egy Marsjárót a vörös bolygóra. Fain kis verda, talán még a magyar utakat is bírná.

img_0691.JPG

"Na fogjuk meg, azt vigyétek."

Márciusban befizettem az új mocira, majd megkezdődött egy hosszú, idegtépő várakozás. Közben megírtam a sorozat újabb két részét, és türelmetlenül vártam a tavaszt. Azt úgy is nehéz, ha van motorod, de ha nincs az fokozza a dolgot. Rendbe tettem a motoros cuccaimat, és unalmamban naponta írogattam a Yamaha Motor Hungary-nak, "mikor lesz már itt?". Jó is történt, megkaptam a kiadótól az első részesedést a könyvem eladásaiból, szuper! Beszorul egy konténerhajó a szuezi csatornába, hetekig áll a fogalom.  Szerinted ott volt a motorom?

evergreen.jpg

Ott bizony, az egyik dobozban.

Az áprilist nagyon szeretem, egyrészt abban a hónapban születtem, másrészt ez már igazi tavasz, virágba borul minden, gyönyörű lesz a világ. A motorom ugyan még sehol, de kaptam tesztelni egy új 1000-es Versyst, végre motorozhattam. Megkaptam az első oltást, majd nemsokára az oltási igazolványt is. Mostanra már egyik sem ér semmit... 62 év után véget ért Kubában a Castro korszak. Remélhetőleg a szivart és a rumot rumot nem tiltják be ezután sem.

versys_aprilis_1.jpg

Fontos a jó háttér.

Májusban megérkezett a motorom. Egyszer csak ott volt. Madarat lehetett volna fogatni velem, pedig a szopóroller folytatódott. Nem részletezem, a lényeg, hogy fizikailag megjött, ráülhettem, nézegethettem, tologathattam, végre tervezhettem a nyarat.  Amíg tartott a papírmunka, addig kaptam tesztre egy Indian Bobbert, utána pedig egy MT 07-el fogták be a pofámat. Más is befoghatta volna a száját: 9 600 000 forintra büntették Jakab Pétert a parlamentben az elhíresült "ficsúrozásért". (és én még a motoromat drágállottam)

img_1305_2.JPG

0.0 kilométeresen már megázott.

Júniusban már újra szabadon élhettünk, utazhattunk, én pedig végre átvehettem az új motoromat. Egy péntek délután hoztam el, és a rákövetkező hétfőn már vittem is 1000-es szervízre. Nagyon élvezem, jó választásnak bizonyult. Könnyed, gyors, agilis motor, pont ezt vártam tőle. Pár dologgal meg kellett barátkoznom, de egyik sem ördögtől való. Kiutaztunk a lányomhoz Lengyelországba, ez ugyan autós túra volt, de igazán jól esett menni végre. Salvador törvényes fizetőeszközzé nyilvánítja a bitcoint. Én úgy vagyok vele mint az átutalással: hiszem, ha látom.

qvzl7466.JPG

 Találd ki, hol készült a kép?

Júliusban folytattam a bejáratást, gyűltek a gondtalan kilométerek. Kapott pár extrát a paripa, meg nevet, Kobra lett, a tank alakja miatt. Részt vettem a Yamaha Road Show-n, kipróbáltam a "mezítlábas" változatot, nem rossz, de az SP megéri a plusz pénzt. Életemben először (és talán utoljára) két cikkem is megjelent a SuperBike magazinban, amiből valószínűleg ez volt az utolsó nyomtatott kiadás. Mire végre bekerültem, úgy tűnik megszűnt az újság, rettentően sajnálom. Max Verstappen mesterhármast csinált az osztrák nagydíjon, pole, leggyorsabb kör, futamgyőzelem. Nagyon bírom a kiscsávót!

img_e1570_2.JPG

Bár tévednék, és újra feltámadna a lap!

 Az augusztus rögtön azzal indult, hogy "Misi néni" gondozóházba vonult. Az Ő döntése volt, és az idő azt mutatja jól döntött. Mondhatni "all inclusiv" ellátás, társaság, és 24 órás felügyelet. A kezdeti szeppentség után, már Ő a "körlet parancsnok", egészségesebb és vitálisabb, mint az elmúlt években bármikor. Én Triumph tesztekkel, és a Balkán túrára való felkészüléssel múlattam az időt, majd a hónap végén el is indultam. Tíz napot terveztem gurulni, végül a szar időjárás miatt csak hat nap lett, de nem bánkódom, megismertem Szerbiában egy remek embert, és most megláttam a Balkán igazi arcát, nem csak azt amit a profi vezető mutat meg. Még visszatérek. Az Amerikaiak kivonulásával hivatalosan véget ér az Afganisztáni háború. Az esetleg ottmaradtakért, talán majd Rambo visszatér a következő részben.

img_2008.JPG

Albánia egyik legszebb látványútja, az SH 20-as.

Szeretem a szeptembert, mindig jó az idő motorozni, de már nincs kánikula. Motort nem, csak egy spéci ICON bukót teszteltem, meg felszereltem az újabb kiegészítőket a Kobrára, lassan minden megérkezik a rendelt dolgok közül. Hosszú évek után újra részt vettem a Citadella guruláson, majd a hónap végén családilag kiutaztunk Olaszországba, egy remek utószezon utáni nyaralásra. 88 éves korában meghalt Jean Paul Belmondo. Letört a halála, Őt valahogy halhatatlannak tartottam, a mozitörténelem igazi ikonja távozott.

img_2284_2.JPG

Új bolt nyílt a tengerparton, egy másik színész legendával a kirakatban.

A menetrendszerű októberi MV Agusta teszt most sem maradt el, egy Dragster RR SCS-t kaptam próbára, és az időjárás is kegyes volt hozzám. Közben azért a saját motoromba is gyűjtöttem a kilométereket, a számláló átfordult az 5000-en. Túlestem életem első CT vizsgálatán, szerencsére minden rendben. Valentino Rossi teljesíti utolsó otthoni GP futamát. Szép volt Dottore, grazie mille!!!

img_2473.JPG

A vendég és a házigazda.

A november jól indult, egy klassz Nógrádi kanyargást raktunk össze pár cimborával, jó idő, jó társaság. 15 és fél év után eladtam életem első újként vett autóját, és utoljára 1989 tavaszán volt olyan, hogy nincs olasz jármű a családban (de lesz még!). 10 éves lett a blog, hogy rohan az idő, hihetetlen. A kormány 480 forint/liter áron három hónapra befagyasztotta az üzemanyag árakat. Ez is jobb mint a semmi, de mi lesz utána, februárban?

punto.jpg

Jó kis kocsi, másfél évtized után is frissnek hat.

 A december mindenkinek a karácsonyról szól, hozzám is bekopogott a Mikulás, és meghozta a pleximet. Ez azt jelenti, hogy minden megérkezett a márciusban rendelt dolgok közül. Mivel chip hiány van, nem is tettek bele egy darabot se, akkor viszont nem tudom miért jött ilyen sokáig. Mindegy öröm van, felszereltem, tetszik. A Jézuska még hozott egy pár új csizmát is, indulhat a szezon. És ha már Somával kezdtük az évet egy közös munkával, együtt is zártuk, egy remek Steve Mcqueen fotó replika készítésével. Lewis Hamilton az utolsó futam utolsó körében elbukja 8. Formula 1-es világbajnoki címét, a holland Max Verstappen nyer. Hamilton azóta duzzog, még azt sem lehet tudni, folytatja-e a versenyzést. A helyében én is pipa lennék, de örülök a kiskrapek sikerének.

img_2780_2.PNG

Na jó, az óra hasonlít!

Mindenkit hazavárnak, sziasztok: a Mágus.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

2021 motorozzvelem