2021. jan 15.

Eljött a nyomtatott (motoros-autós) sajtó halála.

írta: Misi Mágus
Eljött a nyomtatott (motoros-autós) sajtó halála.

Mert NEM vesszük a lapot.

Az én reggeli "szeánszomhoz" hozzátartozik az olvasás. Mindig is szerettem a könyveket, az újságokat, a papír illatát, súlyát, szeretek analóg módon olvasni. Sokat költöttem havonta újságokra, majd nem volt szívem kidobálni őket. Miután minden betűt kiolvastam belőlük, a garázsba kerültek, komoly mennyiség halmozódott már fel. Ez a gyűjtemény, az utóbbi időben egyre lassabban gyarapodott, és mostanra meg is állt. A nyomtatott sajtó, az utolsókat rúgja. Persze bulvár még létezik, de a minőségi motoros-autós újságoknak reszeltek. Az Autó-Motor két-három oldalt szentel a motorokra, kifejezetten motoros újságból pedig momentán egyetlen egy, a Motorrevü maradt, eszed nem eszed, nem kapsz mást. 

stand.jpg

Újságos stand 2019. Motoros újságot látsz?? 

Külföldön (mondjuk Olaszországban) egy újságos standon rengeteg motoros újságot találni. Külön tematika szerint, a sportmotor, chopper, túrázó, cross, robogó, veterán, naked, és akár még a márkák is kiadnak egy-egy lapot. Persze, az olasz, francia, német vagy spanyol motoros piachoz nem hasonlítható a magyar, és biztosan ott is zsugorodik a lapok száma, de akkor is fájóan nagy a bőség. Ezzel szemben 2021-ben mi a helyzet Magyarországon? Motorrevü havonta, Autó-Motor kéthetente, ennyi maradt. Gyakorlatilag rá vagyok kényszerülve, hogy az Onroad, a Hegylakók, vagy a Sportmotor cikkeit olvassam tableten, és legyünk őszinték, általában mindegyiken ugyanaz a tartalom jelenik meg. A totalbike-on néha találok jópofa teszteket, de ők is kurvulnak. Most emléket állítok néhány megszűnt újságnak.

img_0480_2.JPG

Karácsonyra jelent meg az utolsó szám. Már ilyet sem tudok venni az újságosnál...

A Motozin is "letette a tollat", 2020-ban már csak négy szám jelent meg. Több oldalas, hosszú túra leírásokat, csak náluk találtam, sok ötletet alkalmaztam a saját útjaim során. Minden számba tettek teszteket, motorokról és cuccokról egyaránt. Tetszett a rövid hírek, a gyárlátogatások, és a leg-leg-leg rovat is. Jó minőségű papírra nyomtatták, a jól olvasható cikkek mellé csodaszép képeket tettek, nagyon fog hiányozni. Bízom a visszatérésben!!!

img_0468_2.JPG

Ezt a példányt a főszerkesztő személyesen hozta ki.

2020 elején egyetlen számot tudtam venni az újságosnál, a SuperBike-ból. Könnyed stílusban megírt cikkeit, igazán eredeti motoros dumáit a teszteknél, az egykerekezési hajlam pontos ismertetését máshol nem lehet megtalálni. A három számból a második már beszerezhetetlen, a harmadik az ősszel érkezett, házhoz. Ők egyébként  előfizetésre még léteznek, elő is fizettem 2021-re, kíváncsian várom, kapok-e igazi újságokat. HAJRÁ SuperBike!!!

wild_1.jpg

Chopperes újság, sosem vettem belőle, de ha még lenne, ez is jöhetne.

A Wild magazinról hézagosak az ismereteim, ez a motor stílus távol áll tőlem. Akiknek viszont, V2-re dobban a szívük, biztosan nagyon hiányolják. Gondolom az épített motorok, a Harley tulajok, és a motoros találkozók közönsége vette a lapot, kár érte.

img_0472_2.JPG

Fast Ride. 10 éve szűnt meg.

A legnagyobb kedvencem volt, minden szám megvan. Akkora dumákat löktek benne, ami azóta is nagyon hiányzik. Igazi haveroknak éreztem őket, még úgy is, hogy személyesen senkit sem ismertem közülük. Foglalkoztak mindennel, ami fontos egy motorosnak, és a tesztek nagyon őszintének hangzottak. A "Te motorod rovat"-ba, egyszer beküldtem az akkori Hornetem képét. A Fastride-ot a 2008-as válság küldte padlóra. Páran írtak utána a SuperBike-ba, de valahogy nem volt már annyira laza a duma.

motomix.jpg

Ezt is szerettem.

A Motomix-et is a 2008-as válság temette maga alá, sajnálom, jópofa lapként emlékszem rá. Igazi vegyes vágott volt, tesztek, túrák, mindenféle motorosokat érdeklő téma, amit motorosok írtak motorosoknak. Hát igen, a kétezres évek eleje, ebben is aranykornak számított. Nem csak GSXR-t, de újságokat is vettek a bikerek, az internet még nem terjedt el ennyire.

motorage_01_52.jpg

Érdekes próbálkozás (volt???) az ingyenes Motor Age.

Magán kiadásban készült, ez nagyon ritka, és megsüvegelendő próbálkozás. Nem is tudom létezik-e még, remélem igen. Motoros boltokban lehetett hozzájutni, de már rég nem láttam sehol. Az ingyenesség mellé, nem társult igénytelenség, igazi újság méretű, viszonylag nagy oldalszámú, színes lapról beszélünk. Reklámot raktak bele bőven, de "hüvelygomba" helyett, csak motoros hirdetések mentek. Van honlapja, talán lesz újra újság is, sok szerencsét hozzá!

auto_magazin.jpg

Ez is már csak múlt.

Az Autómagazint, a legszínvonalasabb magyar autós lapként tartom számon, de papír formában nem lesz többet, ennek is befellegzett. Szerettem kézbe venni, finom papírt használtak a nyomdában, a tartalom sem hagyott kívánnivalót, szakszerűen megírt cikkei, szép fotói, minden alkalommal örömöt szereztek. Igazán sajnálom...

ÉS MOST ÖRÜLJÜNK ANNAK, AMI MÉG MEGVAN, FEBRUÁRBAN KÉZBE VEHETJÜK A SHOX ÉVES KATALÓGUSÁT, ÉS TALÁN VALAHOGY BECSEMÉSZŐDIK PÁR LOUIS KATALÓGUS A SÓGOROKTÓL!!!

img_0478_2.JPG

2019. Boldog békeidők. Várjuk az újat.

Ti örülnétek, ha több újságot látnátok a standokon? Van olyan ami nagyon hiányzik? Kimaradt valami a felsorolásból?

 

 Olvassunk sokat, sziasztok: a Mágus.

 

 

Szólj hozzá

superbike autó magazin shox fastride motorozzvelem motozin wild magazin motomix motor age motoros újság