2019. már 18.

NAXA F 23-A bukósisak teszt.

írta: Misi Mágus
NAXA F 23-A bukósisak teszt.

Ha elfogyott a sisak az A..i-ban, vegyél a Tonado Helmets-től.

 

Kezdjük az ismerkedést.  22990 forintért kapsz egy pofás fazonú, teljesen zárt, nagyméretű napszemüveggel, gyors kioldós csattal ellátott, nagyon jó plexi mechanikával szerelt sisakot, hibátlan fényezéssel, sisakzsákkal, ami ráadásul Európában készül, egészen pontosan: Lengyelországban.  http://naxa.pl

img_5524_2.JPG

Van matt fekete is, de abban én nem látszódnék. A lakkozás első osztályú.

Én szeretem a lengyeleket. Olyan sírva vigadó banda, mint mi. Szeretnek enni-inni, mint mi. Mindig jól érzem-éreztem magam náluk. Most a lányom, Mónika is ott él, és Ő is jól érzi magát Lengyelországban. Szóval rengeteg a pozitívum. De azért ne felejtsük el, hogy a 80-as években Ők gyártották többek közt a kis Polskit, amit nem volt a minőségi munka szinonimája. Nos, a NAXA F 23-A sem az. 

img_5522_2.JPG

Bogárhálót ennél csálébban nem nagyon lehet betenni. De van!!!

A ráragasztott matrica szerint 1250+-50 gramm. A gyártó oldalán 1500 gramm. Megmértem az asszony konyhai mérlegén, 1578 gramm. Na kérem. Az 1250 gramm, a boltban kapható nagyon drága felsőpolcos sisakok súlya. Az 1500 gramm egy fasza középosztály. Az 1578 gramm még mindig jó érték, én nem szégyellném ráírni. 

img_5525_2.JPG

Most akkor mennyi az annyi??? A matrica is lakkozott.

Elég a grammokból, meg a "lengyel-magyar két jó barát"-ból, menjünk motorozni, úgyis ott derül ki a lényeg. A tesztsisakot egy szintén tesztre kapott Suzuki GSX-S 750-en próbáltam ki, tehát egy nulla szélvédelmű motoron.

Hmm... Mivel már szemüveges vagyok, hát szemüvegben motorozom. Nos, a szemüveget csak kínlódva tudtam beszuszakolni, a szára még véletlenül se ment a fülem mögé, a bélés nem szemüveg barát. A napszemüveg plexit működtető kallantyút olyan erővel kell megtolni, hogy azt talán egy erős kezű sziléziai bányásznak is kihívás lenne. És ahogy már mondtam, jó mélyre leér a plexi, tehát rögtön adott egy tockost az orromnak. Mondjuk azt, hogy M-es orrom van, az S-es orrúaknál nem lesz gond, de L-es heftivel már baj lehet. Viszont nincs holttér. Külön dicséretet érdemel, hogy a külső plexi nyitó pöckét középre tették, jobb és balkezeseknek is kézre esik.

img_5545_2.JPG

Ennél nagyobb napszemüveg plexit még nem láttam. Az orrvédő széria, pinlock nincs.

80-ig még elfogadható, nagyobb sebességnél viszont már nagyon zajos. A becsukott állszellőző mellett simán befúj a szél. Reggel még fázott a búrám, de ebéd után már kifejezetten jól esett. Kinyitva elképesztő mennyiségű levegő jön be, ez nyáron jó lehet. A két tető szellőzőnél nem éreztem semmi változást, ha kinyitottam őket. A szél nem rángatta a fejemen, direkt próbáltam zavarba hozni, de jól viselkedett. A napszemüveg plexi tökéletesen kitölti a nyílást, és a nap végére a mechanikája is sokat javult. A külső plexi három állásban fixálódik, az elsőnél pont látótérben van a nyitó pöcök. Ami még kellemes meglepetés volt , hogy a bejutó huzat nem a fülembe fújt!

img_5562_2.JPG

 Volt két pont ami nyomta a koponyatetőmet, de délutánra már alig éreztem. Az bélés anyaga nem szúrt vagy dörzsölt, az állszíj pont jó hosszú, maszkkal a harmadik ricnibe csattant be a zár. Egyik plexi sem torzított, és jó nagy a látószög is. Az arcpárna nagyon vastag, erősen nyomta a képemet a fogaimhoz. A 200 km-es teszt után jó volt levenni, de a drágább sisakokat is be kell "törni".

Jöhet a végítélet. Ennyi pénzért nem vártam csodát, de végül sokkal jobb mint az elején gondoltam. Úgy gondolom, hogy 50 és 250 köbcenti közötti motorra lehet ideális, nagyobb sebességnél már túl zajos. Azt, hogy esésnél mennyit védhet nem tudni, kerestem a sharp teszten, de ez a márka nem szerepel a listán. Föld körüli túrára sem ez való, de rövid gurulásokra megfelelő. Viszont a szolgáltatásaihoz mérten, az ára erősen baráti! Ár érzékeny bikereknek megfontolandó ajánlat.

Ha kíváncsi vagy, milyen sisakok vannak még a Tornado Helmets-nél: https://www.tornadohelmets.hu/

Mindenkit hazavárnak, sziasztok:  a Mágus

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

tornadohelmets.hu naxa f 23-a